زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
 

تحکیم روابط زناشویی





تحکیم روابط زناشویی، علل و عواملی دارد از جمله عدم دخالتهای دیگران، و یکی از علل ایجاد اختلاف بین زوجهای جوان، مداخله دیگران اعم از پدر و مادر و...می‌باشد.


۱ - مداخله یا دلسوزی



گاهی پدر و مادر درباره نحوه زندگی، چگونگی معاشرت‌ها و صرف هزینه‌ها و...اظهار نظر می‌کنند به نظر آنها این توصیه می‌تواند به آینده و پیشرفت فرزندانشان کمک کند. فرزندان نیز باید با کمال حوصله آنها را گوش کنند و از تجارب یک عمر زندگی آنها استفاده کنند. اما گاهی پدر و مادر با بیان مسائلی یا اعمال سلیقه‌هایی در زندگی زوج‌های جوان دخالت می‌کنند و می‌خواهد در همه شئون زندگی آنها تصمیم گیرنده باشند این کار به خانواده جدید و نوپای تازه داماد و عروس ضربه می‌زند. پدر و مادر نیز باید از دور بر زندگی فرزندان خود نظارت داشته باشند در موقع ضرورت به کمک آنها بروند اما نباید طوری عمل کنند که به استقلال خانواده فرزندشان ضرری بخورد. اگر فرزندی احساس کرد که پدر یا مادرش با دخالت‌های بی‌مورد مانع از زندگی آنها می‌شود می‌تواند خیلی مهربانانه و با زبان محبت آنها را به شکل غیر مستقیم متوجه کارشان کنند و با بیان عبرت‌های بیرونی به آنها گوشزد کنند که اگر دخالت‌های آنها جدی شود ممکن است یک زندگی را از هم بپاشاند اما فرزندان نباید هرگز جلوی همسر خود به مادر یا پدر اخطار دهد باید با خواهش، محبت بیشتر آنها را از دخالت باز دارند، همسر نیز باید به شریک زندگی خود اجازه دهد که به والدین خود اظهار محبت کند طوری برخورد نکند که والدین تصور کنند فرزندشان را از دست آنها بیرون کشیده‌اند و در خدمت خود گرفته‌اند.
گاهی همسایه‌ها و...از سر دلسوزی و یا از روی غرض و حسادت در زندگی دیگران دخالت می‌کنند و با مطالب ناامید‌کننده رابطه زن و شوهر را به هم می‌زنند که باید جلوی آنها گرفته شود. البته خانواده‌ها و اعضا آنها باید برای این‌که بین خودشان محکم‌تر شود و هیچ دخالتی نتواند خللی در نظم خانوادگی آنها ایجاد کند یک سری برنامه‌هایی در زندگی خود داشته باشند.

۲ - دخالت‌های پسندیده



گاهی در خانواده‌ای جنگ و نزاع است که ممکن است با یک واسطه‌گری ظریف و یک دروغ مصلحتی بین آنها آشتی داد در این جا طبق قرآن (همانا مؤمنین با یکدیگر برادرند پس میان برادران خود در صورت نزاع و اختلاف صلح و آشتی برقرار کنید)
و روایات، اصلاح بین افراد با دقت و ملاحظه بدون اشکال است و باید دقیق باشد که باعث بدتر شدن وضع نشود اصلاح بین مردم نشانه شرافت نفس است و در حدیثی از پیامبر (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله) است که اصلاح نفس برترین صدقات است.
[۲] قمی، شیخ‌عباس، خلاصه معراج السعادة، ص۱۴۰، موسسه در راه حق (بیتا).


۳ - دخالت‌های ناپسند



دخالت‌های ناپسند از آفات زبان است که به شکل‌های مختلفی مثل سخن‌چینی، غیبت، ایجاد شایعه، تهمت، دلسوزیهای بی‌مورد، بدبین کردن اعضاء خانواده به همدیگر و...ظاهر می‌شود، در خطبه همام (نهج‌البلاغه) درباره صفات متقین آمده است که لا یَخُوضُ فی ما لا یَعینه یعنی مؤمن حقیقی در چیزی که مربوط به او نیست دخالت نمی‌کند.
حال سوال این است‌که چگونه می‌توان جلو دخالت‌های بی مورد را گرفت؟

۴ - مقابله با دخالت‌های بی‌جا



۱. استحکام روابط بین اعضاء: وقتی روابط محکم بود دخالت‌ها و سخنان او بی‌اثر می‌ماند.
مولفه‌های تحکیم روابط اعضاء خانواده عبارتند از:
[۳] خبرنامه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، سال چهارم، شماره ۸۴، ۸۳، خرداد ۸۳، ص۵۴.

۱-۱. تفهیم و تفاهم: جو گفتگو و مفاهمه را در کانون گرم خانواده برقرار کنید و در موقعیت‌های مناسب انتظاراتشان را از یکدیگر بیان کنید و وظایف خود را نسبت به همدیگر معین کنید.
۱-۲. نکات مثبت یکدیگر را تقویت کنید.
۱-۳. از به رخ کشیدن نکات منفی برای تحقیر پرهیز کنید.
۱-۴. به احساسات همدیگر اهمیت بدهید.
۱-۵. خوب به درد و دل‌های همدیگر گوش دهید و موقع گوش دادن در‌ اندیشه جواب دادن نباشید.
۱-۶. سعی شود به جای به کار بردن عبارات حتماً، باید، فقط و فقط و...از کلمات بهتر است فکر می‌کنم، آیا دوست داری، اگر اجازه بدهی و...استفاده نمایید.
۱-۷. حتی‌المقدور از نصیحت و‌ اندرز مستقیم دوری نموده و بیشتر از تجربیات خود صحبت کنید.
۱-۸. از مقایسه کردن همسر، فرزندان و...با دیگران پرهیز شود.
۱-۹. حداقل یک شب در هفته در کنار یکدیگر بنشینید و با بیان مسائل زندگی از همدیگر کمک فکری بگیرید.
۱-۱۰. حتی‌المقدور همسر و فرزندان را با محیط و نوع کار خود آشنا سازید.
۱-۱۱. از زحمات همدیگر تقدیر به عمل آورید.
۱-۱۲. عبادت و دعا را جزء برنامه‌های اصلی خانواده قرار دهید چرا‌که نسخه روان‌شناسان و روان‌پزشکان امروزی برای سلامت جسم و روان است.
[۴] توکلی، غلامحسین، رویکردی انتقادی به خاستگاه دین از نگاه فروید، تهران، دفتر پژوهش و نشر سهروردی، ۱۳۷۸، ص۷۰.

اگر خانواده‌ای چنین کرد به استحکام خود افزوده دیگر دخالت‌های بی‌مورد نزدیکان و یا غریبه‌ها نمی‌تواند به آن آسیبی برساند.
۲. نادیده گرفتن سخنان فرد مداخله‌گر و بستن راه او و اجازه ندادن به دخالت‌های بی‌مورد (موضوع سخن را عوض کردن، جلسه را ترک کردن، غیر مستقیم و محترمانه به او اخطار دادن و....
۳. غیر مستقیم او را با حقیقت زشتی کارش آشنا کنیم اول از در محبت و تکریم شخصیت او وارد شویم چرا‌که این‌چنین افرادی در واقع احساس حقارت و کمبود شخصیت و خلا عاطفی می‌کنند، اگر این امر نیز اثر نداشت بدون هیچ ملاحظه‌ای به او هشدار می‌دهیم که احترام خودش را با دخالت نکردن حفظ کند و الا با او قطع رابطه می‌کنیم. البته ناگفته نماند اگر این افراد والدین باشند باید خیلی دقیق با آنها برخورد کرد و علاوه بر این که جلوی دخالت آنها را می‌گیریم باید در بین خانواده‌ها با وحدت به اصل و ثبات آن کمک کنیم (خانواده باید چون کوهی شود و اعضا آن با هم منسجم گردند تا هیچ دخالتی نتواند به آن آسیب برساند).

۵ - پانویس


 
۱. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۰.    
۲. قمی، شیخ‌عباس، خلاصه معراج السعادة، ص۱۴۰، موسسه در راه حق (بیتا).
۳. خبرنامه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، سال چهارم، شماره ۸۴، ۸۳، خرداد ۸۳، ص۵۴.
۴. توکلی، غلامحسین، رویکردی انتقادی به خاستگاه دین از نگاه فروید، تهران، دفتر پژوهش و نشر سهروردی، ۱۳۷۸، ص۷۰.


۶ - منبع


سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تحکیم روابط زناشویی»، تاریخ بازیابی۹۵/۹/۷.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.